#izolare | Coronavirus COVID-19 Informatii despre Coronavirus COVID-19 - Romania, Global, Europa, Italia, Spania, Germania, Franta, SUA, UK, Elvetia, Austria, Olanda, Suedia, Belgia, Danemarca, PoloniaToate informatiile furnizate de site-ul izolare.com sunt luate din surse oficiale si verificate cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO), Institutul National de Sanatate Publica (INSP).


Guvernul Romaniei, prin Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, si organizatia neguvernamentala Code for Romania au lansat platforma online COVID-19 Stiri Oficiale (stirioficiale.ro).

Ce ar trebui să facem pentru a impiedica infectarea cu Coronavirus.Cum să ne spălăm pe mâini corect.Ce este un coronavirus?

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasa de virusi care brovoaca boli, de la raceala comuna, la afectiuni mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) si Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV). Coronavirusul aparut in Wuhan, China (Covid-19) este o tulpina noua care nu a fost identificata anterior la om. Boala pe care o provoaca este respiratorie si se poate raspandi de la persoana la persoana.

Ce este COVID-19?

COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus şi această boală nu au fost cunoscute înainte de apariţia focarului în Wuhan, China, în decembrie 2019.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare, cu debut treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rău. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă şi prezintă dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme medicale subiacente, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de această boală au murit. Persoanele cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie trebuie să solicite asistenţă medicală.

Care este perioada de incubație a coronavirusului?

Ce înseamnă de fapt perioada de incubație? Este vorba de perioada de timp cuprinsa intre contaminarea organismului cu virusul și manifestarea primelor simptome ale Covid-19.

Simptomele pot apărea într-un interval cuprins intre 1 și 14 zile după ce o persoana a fost infectata. Perioada medie de incubație este de 5-6 zile.

Cum se răspândeşte COVID-19?

Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la alţii care au virusul. Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreţii sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Aceste picături se aşează pe obiectele şi suprafeţele din jur. Alte persoane se îmbolnăvesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Acesta este motivul pentru care este important să staţi la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă. OMS evaluează cercetările în curs de desfăşurare a modului în care COVID-19 este răspândită şi va continua să împărtăşească rezultatele actualizate.

Cât rezistă virusul pe suprafeţele exterioare?

Nu se ştie exact cât poate rezista virusul pe suprafeţele exterioare, deşi informaţiile preliminare sugerează că 2019- nCoV poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult. Dezinfectanţii pe bază de clor, alcool, pot ucide virusul.

CoVID-19 poate fi transmisă de o persoană care nu are simptome?

Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături expulzate de cineva care tuşeşte sau strănută. Riscul de infecţie COVID-19 de la cineva care nu prezintă nici un fel de simptome este foarte mic. Multe persoane bolnave de COVID-19 prezintă doar simptome uşoare. Acest lucru este valabil în special în primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibilă imbolnăvirea de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse uşoară fără să se simtă rău. OMS evaluează cercetările în curs de desfăşurare a perioadei de transmitere a COVID-19 şi va continua să împărtăşească rezultatele actualizate.

Cine riscă să dezvolte forme severe ale bolii?

Încă se strâng informaţii despre modul în care COVID-19 afectează oamenii. Persoanele în vârstă şi persoanele cu afecţiuni medicale preexistente (cum ar fi hipertensiunea arterială, boli de inimă sau diabet) par să dezvolte o formă gravă de boală, mai des decât celelalte categorii.

Pot lua virusul de la animalul meu de companie?

Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme faptul că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii pot transmite acest virus oamenilor.

Antibiotice sunt eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?

Nu. Antibioticele nu funcţionează împotriva virusurilor, funcţionează doar pe infecţii bacteriene. COVID-19 este cauzat de un virus, deci antibioticele nu funcţionează. Antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament al COVID-19. Acestea trebuie utilizate doar conform indicaţiilor unui medic pentru a trata o infecţie bacteriană.

Cât de periculos este coronavirusul?

2019-nCoV înregistrează o rata de mortalitate cu mult mai mica decât celelalte doua tulpini de virusuri din clasa coronavirusurilor SARS (2003) sau MERS (2012).

Simptomele pot fi ușoare, tuse și febra, iar în cazul pacienților vârstnici sau care au afecțiuni mai severe (diabet, boli de inima) pot exista complicații precum dificultăți de respirație sau poate avansa la pneumonie.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Nu încă. Până în prezent, nu există niciun vaccin şi niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19. Cei afectaţi ar trebui să aibă grijă pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienţilor se recuperează datorită îngrijirii primite din faza incipentă. Posibile vaccinuri şi unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor şi a medicamentelor pentru prevenirea şi tratarea COVID-19. Cele mai eficiente metode de a vă proteja pe voi şi pe ceilalţi împotriva COVID-19 sunt să vă curăţaţi frecvent mâinile, să vă acoperiţi gura cănd tuşiţi şi să menţineţi o distanţă de cel puţin 1 metru faţă de persoanele care tuşesc sau strănută.

Produsele importate din China pot purta virusul?

Nu. Produsele importate din China nu prezintă niciun risc, deoarece virusul nu poate trăi foarte mult timp pe suprafețe.

Care este diferenţa dintre boala cauzata de 2019-nCoV şi o răceală/gripă?

Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele răcite sau gripate, dezvoltă de obicei simptome respiratorii precum tusea, febra, secreţii nazale. Chiar dacă multe dintre simptome sunt asemănătoare, acestea sunt cauzate de viruşi diferiţi. Este dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. De aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

Cum folosim masca de protecţie corespunzator

1. Înainte de a pune o masca, spâlaţi-vă pe mâini cu săpun şi apă sau folosiţi gel antibacterian pe baza de alcool.

2. Acoperiţi-vă gura şi nasul cu masca şi asiguraţi-vă ca nu există decalaje între faţă şi mască.

3. Evitaţi să atingeţi masca pe timpul folosirii. Dacă faceţi acest lucru, spâlaţi-vâ mâinile înainte cu apă şi săpun sau gel antibacterian pe bază de alcool.

4. Înlocuiţi masca cu una nouă dacă aceasta se umezeşte şi nu reutilizaţi măştile de unică folosinţă.

5. Pentru a scoate masca – NU atingeţi partea din faţă a măştii, o puteţi da jos din spate. Aruncaţi imediat masca la coşul de gunoi şi spâlaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun sau cu gel antibacterian pe bază de alcool.

Masuri de autoprotectie


Masuri de autoprotectie coronavirus

Informatii coronavirus